Συντάκτης: Μάκης Θεοδώρου.
ΟΛΥΜΠΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ο Όλυμπος είναι ένα από τα πιο γνωστά βουνά παγκοσμίως και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από κάθε γωνιά της γης.
Αν και το ύψος του είναι μόλις 2918 ( Μύτικα ), σε σχέση με τα Ιμαλάια, τις Άνδεις και τις Άλπεις , έχει τη μεγαλύτερη ιστορία από όλες τις κορυφές του κόσμου. Στη μυθολογία ο Όλυμπος εμφανίζεται από τον 14ο αιώνα π.χ., όπως και στα κείμενα του Όμηρου στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Ο Όλυμπος ήταν το βουνό των 12 Θεών και εκεί ήταν η Ιερά κατοικία τους. Το επιβλητικό και ιδιαίτερο σχήμα αυτού του βουνού, οι ψηλές και απότομες κορυφές, το Οροπέδιο των Μουσών, που στο τέλος του ένας τεράστιος βράχος σχηματίζει το Θρόνο του Δία ( κορυφή Στεφάνι ), λέγεται ότι ώθησε τους προιστορικούς ανθρώπους να δημιουργήσουν και να διαδίδουν μύθους για αυτό το βουνό.
ΣΤΟΧΟΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΝΑΒΑΣΗΣ
Αποφάσισα λοιπόν να είμαι και εγώ ένας από αυτούς, που έχουν ανέβει σε αυτό το βουνό και να μπορέσω να βρεθώ για λίγες στιγμές στην κορυφή και “στέγη” της Ελλάδας, το Μύτικα στα 2918 μέτρα! Το 2015 ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκα και από τότε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο το επισκέπτομαι τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό το βουνό είναι ξεχωριστό από όλα τα άλλα, αν πας μια φορά θέλεις να πηγαίνεις συνέχεια.
Σε αυτό το άρθρο θέλω να σας παρουσιάσω και να ζήσετε μαζί μου, αυτό το μαγικό και ξεχωριστό που σου προσφέρει ο Όλυμπος. Τα πλάνα έχουν τραβηχτεί από πολλές επισκέψεις και ξενυχτώντας ώρες ατελείωτες, για να μπορέσω να σας μεταδώσω αυτές τις μαγικές στιγμές, που σου προσφέρει αυτό το βουνό. Μια όμορφη διαδρομή για να ανέβει κάποιος στο Οροπέδιο των Μουσών, που βρίσκεται στα 2650 μέτρα, είναι από τα Πριόνια Λιτοχώρου. Ξεκινώντας από τη θέση Γκορτζιά και περνώντας μέσα από πυκνά δάση απίστευτης ομορφιάς, φτάνουμε στα 1970 μέτρα, όπου βρίσκεται το καταφύγιο Πετρόστρουγκας με απίστευτη θέα προς τα παράλια της Πιερίας.
Μετά από μια επιβεβλημένη στάση στο καταφύγιο για λίγη ξεκούραση, φτάνουμε κάτω από τη Σκούρτα στα 2200 μέτρα, όπου πλέον μας αφήνουν πίσω και τα τελευταία δέντρα του ατελείωτου δάσους της Βορειοανατολικής πλευράς του Ολύμπου, δίνοντας τη θέση τους στο γυμνό Αλπικό τοπίο. Τη διαφορά μπαίνοντας στο Αλπικό τοπίο την καταλαβαίνει κάποιος από την αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, όπου το κρύο αεράκι αρχίζει να γίνεται αισθητό. Ανεβαίνοντας τη Σκούρτα φτάνεις τα 2480 μέτρα και αυτό που σε διακατέχει είναι Δέος και Ρίγος, αντικρύζοντας για πρώτη φορά το Οροπέδιο με τις ψηλές κορυφές, που παίζουν με τα ατελείωτα σύννεφα! Η θέα φανταστική με το στενό πέρασμα του Λαιμού μπροστά σου να φαντάζει δύσκολο να το διαβείς. Μια στάση για φωτογραφίες και λίγες ανάσες, είναι επιβεβλημένη, γιατί η συνέχεια είναι δύσκολη και επικίνδυνη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!
Το κρύο πλέον ακόμη και το καλοκαίρι είναι τσουχτερό, κυρίως όταν φυσάει και κλείνει ο καιρός. Συνεχίζοντας περνάτε μέσα από το Λαιμό, ένα στενό πέρασμα με απότομους γκρεμούς δεξιά και αριστερά, που ενώνει τη Σκούρτα με το Οροπέδιο και βρίσκεται στα 2400 μέτρα. Μετά το Λαιμό είναι τα Καγκέλια, ένα ανηφορικό και επικίνδυνο μονοπάτι που σε οδηγεί στη βόρεια πλευρά του Οροπεδίου στα 2600 μέτρα, όπου απλώνεται μπροστά σου τεράστιο με τις πανέμορφες κορυφές, το Στεφάνι και το Μύτικα αριστερά και τον Προφήτη Ηλία και την Τούμπα στη δεξιά πλευρά του οροπεδίου.
Στο Οροπέδιο βρίσκονται τα δύο καταφύγια, αυτό του Γιώσου Αποστολίδη στα 2700 μέτρα και του Χρήστου Κάκκαλου στα 2650 μέτρα και ακριβώς απέναντι ο επιβλητικός Θρόνος του Δία, με το πρόσωπο του σχηματιζόμενο στο βράχο, όπως μπορείτε να δείτε στο μέσον της παρακάτω φωτογραφίας, να κοιτάει προς τα αριστερά.
ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΣΩΝ
Μένοντας στα καταφύγια ή σε σκηνές στο Οροπέδιο, αυτό που μπορείς να βιώσεις, είναι οι μεγάλες εναλλαγές του καιρού, που ενώ συννεφιάζει, ξαφνικά ανοίγει και ξανακλίνει πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να βρέξει, να βγάλει ήλιο, ή να ρίξει χαλάζι ή ακόμη και να χιονίσει. Πολλές φορές όταν είσαι στο Οροπέδιο, ο καιρός πάνω από αυτό είναι καθαρός χωρίς σύννεφα, ενώ από κάτω έχει ομίχλη, που ανεβαίνει από το φαράγγι του Ενιπέα και χτυπώντας στο χείλος του Οροπεδίου στροβιλίζεται και γυρνά πίσω, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι περπατάς πάνω σε αυτά! Επίσης μπορεί να είσαι για ημέρες μέσα στα καταφύγια ή στις σκηνές κλεισμένος λόγω κακοκαιρίας με πολύ συννεφιά, βροχή, χιόνι και πολύ δυνατούς ανέμους και το κρύο να είναι διαπεραστικό. Όταν όμως ανοίξει ο καιρός το τοπίο είναι μαγικό!!! Μετά από βροχή μπορείς να δεις και το ουράνιο τόξο.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε τα σύννεφα να φτάνουν μέχρι το οροπέδιο και να γυρνούν πίσω, όπως επίσης και το πανέμορφο ουράνιο τόξο.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Μόλις ο ήλιος ανέβει ψηλά, ξεκινάμε για την κορυφή του Ολύμπου το Μύτικα στα 2918 μέτρα, όπου λίγο πριν το μεσημέρι φτάνουμε στο πιο ψηλό σημείο της κορυφής. Κοιτώντας γύρω σου όλα είναι πιο χαμηλά! Ο ουρανός και τα σύννεφα φαντάζουν τόσο χαμηλά, που αν σηκώσεις τα χέρια μπορείς να τα φτάσεις, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τις απότομες αλλαγές των συνθηκών όπως αυτές έχουν καταγραφεί από όλες τις επισκέψεις και διανυκτερεύσεις στο βουνό των Θεών!
ΞΗΜΕΡΩΜΑ
Τα πρωινά αξίζει να ξυπνήσεις πολύ νωρίς πριν χαράξει και να αντέξεις το πολύ κρύο με τις θερμοκρασίες να είναι στο μηδέν, για να δεις τα απίστευτα χρώματα που σου προσφέρει η έλευση της ημέρας και των πρώτων ηλιαχτίδων της ημέρας. Είναι κάτι που αν δε το ζήσεις, δεν θα μπορέσεις να το καταλάβεις ποτέ. Επικρατεί απόλυτη ησυχία και το μόνο που ακούγεται είναι ο αέρας που φυσάει. Γύρω στον ορίζοντα δημιουργείται μια πορτοκαλί γραμμή, ενώ κάτω είναι όλα σκοτεινά. Σιγά σιγά αρχίζει να φωτίζεται ο ουρανός και οι ψηλές κορυφές, δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο. Όπου υπάρχουν σύννεφα κοκκινίζουν πολύ έντονα, αντανακλώντας τις πρώτες ακτίνες του ήλιου που κάνουν την εμφάνισή τους. Μέχρι να ανέβει ο ήλιος ψηλά οι πρωινές ομίχλες κάνουν την εμφανισή τους, κάνοντας το σκηνικό φαντασμαγορικό!
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
Αυτό που επίσης είναι σημαντικό να απολαύσεις είναι το ηλιοβασίλεμα, αλλά θα πρέπει να είσαι τυχερός να δεις τον ήλιο να δύει, χωρίς να έχει πολλά σύννεφα. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός οι τελευταίες ηλιαχτίδες χτυπούν πάνω στις κορυφές του Ολύμπου, δίνοντας έτσι ένα χρώμα βαθύ κόκκινο που μετά χρυσαφίζει, αφήνοντας τον ορίζοντα στο βάθος να μωβίζει! Είναι στιγμές ονειρεμένες, που πάρα την κούραση της ανάβασης και το κρύο, που αυτές την ώρες είναι έντονο, αξίζει να το ζήσεις!
ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ
Επίσης οι νύχτες όταν έχει φεγγάρι και δεν έχει πολλά σύννεφα είναι βγαλμένες από παραμύθι. Ο ουρανός απλώνεται πάνω σου με τα εκατομμύρια λαμπερά αστέρια και θαρρείς ότι, αν σηκώσεις τα χέρια σου θα τον πιάσεις στην κυριολεξία. Μπορείς να διακρίνεις ακόμη και το γαλαξία! Είναι πραγματίκα εντυπωσιακό να είσαι τόσο ψηλά, να επικρατεί απόλυτη ησυχία και το μόνο φως που μπορείς να έχεις, είναι το φεγγάρι και τα αστέρια. Μπορείς να κάτσεις πολλές ώρες, αψηφώντας το κρύο και να χαλαρώσεις, να σκεφτείς, να ηρεμήσεις, να κάνεις αφιερώσεις κοιτάζοντας τον ουρανό, να ονειρευτείς, μακριά από τα προβλήματα της ζωής και τους σύγχρονους γρήγορους ρυθμούς διαβίωσης. Αισθάνομαι ευλογημένος που μπορώ και απολαμβάνω όλα αυτά που μας παρέχει αυτό το βουνό! Δίκαια λοιπόν ο Όλυμπος ήταν το βουνό των Θεών σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία.