Συντάκτης: Μάκης Θεοδώρου.
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η λίμνη Σμοκόβου είναι μια τεχνητή λίμνη στη Θεσσαλία, στην Περιφερειακή ενότητα της Καρδίτσας, στις πλαγιές των Αγράφων και σε υψόμετρο 380 μέτρων. Το φράγμα της λίμνης ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην κοίτη του Σοφαδίτη ποταμού το 1981, τελείωσε το 1994 και εγκαινιάστηκε το 2002 με μεγάλη καθυστέρηση, εξαιτίας πολλών αντιδράσεων των κατοίκων για την κατασκευή του. Καταλαμβάνει περίπου 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα με χωρητικότητα 237 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το μήκος του φράγματος είναι 450 μέτρα, το ύψος του 104 μέτρα και το πλάτος 11 μέτρα στην κορυφή του. Πάνω από το φράγμα δεσπόζει η κορυφή Κατάχλωρο στα 984 μέτρα. Ο αρχικός σκοπός της κατασκευής του ήταν η άρδευσης του νοτιοανατολικού κάμπου της Καρδίτσας, όμως τα σχέδια άλλαξαν και από το 2023 το νερό της λίμνης προορίζεται και για την ύδρευση της Ανατολικής πλευράς της Καρδίτσας.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η τεχνητή λίμνη βρίσκεται κοντά στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Ανάβρας και της Κτιμένης στα όρια των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας. Περιμετρικά της λίμνης περνάει ο νέος αυτοκινητόδρομος Ε65, ο σημαντικότερος οδικός άξονας της περιοχής κάνοντας έτσι τη πρόσβαση πιο εύκολη, δίνοντας έτσι ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της πςριοχής. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη έχει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια, αυτό βοηθάει την κτηνοτροφία που τα τελευταία χρόνια άρχισε να έχει μεγάλη ανάπτυξη. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι τα Λουτρά Σμοκόβου σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη λίμνη, σε μια μικρή και καταπράσινη κοιλάδα κατάφυτη από δρυς και σκιερούς πλατύφυλλους πλατάνους. Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από πέντε πηγές σε φυσική θερμοκρασία 37 με 40 βαθμούς κελσίου. Επίσης σε κοντινή απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη λίμνη βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές Δρανίστας-Καίτσας. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ο πανέμορφος ανηφορικός και φιδίσιος δρόμος πάνω από το φράγμα προς το χωριό Λουτροπηγή και τα Λουτρά Σμοκόβου.
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ
Η κατασκευή της τεχνητής λίμνης βοήθησε κατά πολύ το 2023 να μην πλημμυρίσει ο Θεσσαλικός κάμπος και η περιοχή των Σοφάδων στην καταιγίδα Ντάνιελ, κάτι που δεν έγινε στο Δήμο Παλαμά με την υπερχείλιση των ποταμών, κυρίως του Ενιπέα που τα νερά του έρχονται από το όρος Όρθυς και τα Φάρσαλα. Στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει κάποια λίμνη για να συγκρατήσει τα νερά των ορμητικών χειμάρων, αποδεικνύοντας έτσι πως τα φράγματα και οι ταμιευτήρες προστατεύουν τις πεδιάδες από τις πλημμύρες. Η λίμνη σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει περίπου 250.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, καθώς επίσης και για την ύδρευση μεγάλου τμήματος του ανατολικού κάμπου της Καρδίτσας.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικρά χωριά όπως η Κτιμένη, η Λουτροπηγή, το Θραψίμι και η Ανάβρα, τα οποία δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τουριστική υποδομή. Υπάρχουν κάποιες ταβέρνες, αλλά δεν υπάρχουν καταλύματα. Αυτό που ξεχωρίζει πάντως είναι η διαδρομή από τη λίμνη για τη Ρεντίνα και το Καρπενήσι. Μια διαδρομή μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, με πανέμορφους λόφους και πολλές ρεματιές, που αξίζει να απολαύσετε αν βρεθείτε στο Σμόκοβο. Πάντως το τοπίο σιγά σιγά αρχίζει να αλλάζει και να διαμορφώνεται κατάλληλα μετά την κατασκευή του φράγματος. Ελπίδα όλων είναι να έρθει και η τουριστική ανάπτυξη που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία.
Δείτε το βίντεο με την πανέμορφη λίμνη Σμοκόβου: