Συντάκτης: Μάκης Θεοδώρου
Η Λίμνη Πλαστήρα είναι τεχνητή λίμνη και βρίσκεται στον νομό Καρδίτσας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το επίσημο της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.
Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της, επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως “εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη“, απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ.
Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ., η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τ.χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μ.. Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της Καρδίτσας, για άρδευση του κάμπου, όχι μόνο της Καρδίτσας αλλά και της Λάρισας και για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη βρίσκεται και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
Η Λίμνη Πλαστήρα έχει συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος και είναι εύκολα προσβάσιμη για το καθένα. Απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας και 30 χιλιόμετρα από τον νέο υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο Ε65.
Ένας τεχνητός παράδεισος για όλες τις εποχές του χρόνου, για αυτό και την ονόμασαν “Μικρή Ελβετία”. Περιβάλλεται από ένα ειδυλλιακό τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, δένοντας έτσι απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον. Στις όχθες της λίμνης απλώνονται εκτεταμένα δρυοδάση, κυρίως σε πρεμνοφυή μορφή, καθώς επίσης και φυλλοβόλες οξιές. Σε μικρή απόσταση από τη λίμνη συναντάμε καστανιές , ασημοιτιές, φτελιές, ενώ στις ρεματιές συναντάμε πλατανεώνες. Πιο ψηλά και κυρίως στη δυτική και νότια πλευρά της λίμνης συναντάμε πυκνά δάση ελάτης. Λίγο πιο πάνω από το φράγμα δεσπόζει το κατάφυτο νησάκι Νιάγκα, καθρεφτίζοντας τον ελατίσιο μανδύα της στα γαλαζοπράσινα νερά της. Δυτικά και νότια της λίμνης υψώνονται αμέτρητες υψηλές κορυφές που κοιτάνε αγέρωχες όλο αυτό το δημιούργημα της φύσης.
Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης, της ανανέωσης και της επανεκκίνησης. Η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και αρχίζει να ανθίζει ξανά. Η θερμοκρασία ανεβαίνει σιγά σιγά , γεγονός που ευνοεί την ανθοφορία και τη φυτική ανάπτυξη. Είναι μια ξεχωριστή εποχή για την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Το ξημέρωμα είναι ονειρεμένο, αρκεί να είσαι εκεί πριν ξημερώσει, για να απολαύσεις αυτό το μοναδικό υπερθέαμα της ανατολής.
Από τα μέσα Απριλίου τα πάντα ανθίζουν, οι φυλλοβόλες οξιές, οι βελανιδιές, οι πλάτανοι και τα άλλα φυλλοβόλα δέντρα ανθίζουν και το φύλλο τους παίρνει ένα χρώμα προς το λαχανί, που έρχεται σε αντίθεση με το βαθύ πράσινο των ελάτων, δημιουργώντας ένα σκηνικό μαγικό. Τα χιόνια των επιβλητικών κορυφών των Αγράφων, πάνω από τη λίμνη λιώνουν και γεμίζουν τους χείμαρρους με παγωμένο νερό , που καταλήγει στη λίμνη, αναζωογονώντας έτσι την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τη λίμνη Πλαστήρα στα χρώματα της άνοιξης.