Συντάκτης: Μάκης Θεοδώρου.
Γενικά
Τα Καμάρια είναι ένας μικρός κτηνοτροφικός οικισμός της Ευρυτανίας, χτισμένος στις νότιες πλαγιές της κορυφής των Αγράφων Σβόνης ή (Μαραθιάς), στα 2034 μέτρα. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 1480 μέτρων και είναι ο πιο ορεινός οικισμός της Ευρυτανίας. Βρίσκεται ανατολικά του χωριού των Αγράφων, στο οποίο ανήκει και ανάμεσα στις κορυφές Καπνόπι, Σβόνη Πουλί και Μορφοράχης. Ο οικισμός δεν κατοικείται το χειμώνα, παρά μόνο τους θερινούς μήνες από Σαρακατσάνους κτηνοτρόφους, που πηγαίνουν τα κοπάδια τους στα καταπράσινα αλπικά λιβάδια της περιοχής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει 15 μόνιμους κατοίκους.
Πρόσβαση
Τα Καμάρια απέχουν 54 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας και για να φτάσει κάποιος, θα πρέπει να διανύσει 12 περίπου χιλιόμετρα χωμάτινου δρόμου, που ξεκινάει από τον οικισμό των Πετραλώνων (Σάικα). Μια διαδρομή πανέμορφη με αρκετή βλάστηση χαμηλά, η οποία αραιώνει μετά τα μισά της διαδρομής, προσεγγίζοντας τα αλπικά λιβάδια πάνω από τα 1400 μέτρα. Εκεί ο δρόμος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί συχνά υπάρχουν πτώσεις βράχων και νεροφαγώματα, κυρίως μετά από βροχόπτωση.
Ένας άλλος τρόπος για να βρεθείτε στα Καμάρια είναι από το χωριό των Αγράφων. Ένας δρόμος 15 χιλιομέτρων, χωμάτινος με επικίνδυνες στροφές. Για μεγαλύτερη ασφάλεια θα πρέπει να κινείστε με suv αυτοκίνητο. Μάλιστα σε κάποια σημεία ο δρόμος περνάει από ένα κάθετο γκρεμό, που κόβει την ανάσα. Φυσικά η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο τους θερινούς μήνες, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα, σε αυτά τα υψόμετρα.
Κλίμα
Τον χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές με πολλές χιονοπτώσεις. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα ο οικισμός είναι αποκλεισμένος από το χιόνι και τον πάγο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν κατοικείται τον χειμώνα. Το καλοκαίρι έχει αρκετή δροσιά και το βράδυ χρειάζεται να φοράς μπουφάν, γιατί έχει αρκετό κρύο. Οι βροχές και οι καταιγίδες είναι συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι, κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ συχνά οι αέριδες είναι πολύ ισχυροί. Πάντως όποιος επιζητεί ανάσες δροσιάς το καλοκαίρι, καλό θα ήταν να επισκευτεί τα Καμάρια. Όμως η διαμονή είναι δυνατή μόνο με σκηνή, αφού δεν υπάρχουν καταλύματα, παρά μόνο στο χωριό Άγραφα 45 λεπτά από τα Καμάρια.
Αλπικά λιβάδια
Τα Καμάρια βρίσκονται σε αλπική ζώνη και αυτό που διακρίνει κάποιος φτάνοντας στον οικισμό και αφήνοντας πίσω τα καταπράσινα δάση ελάτης, είναι τα κοπάδια άγριων αλόγων που καλπάζουν στα αλπικά λιβάδια του οροπεδίου, πάνω από τον οικισμό. Ένα θέαμα μοναδικό που θα σας εντυπωσιάσει. Μία αίσθηση ελευθερίας χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις, εκεί είσαι ένα με το φυσικό περιβάλλον. Μπορείς να κάθεσαι πολλές ώρες και να θαυμάζεις τον καλπαζμό τους, καθώς χάνονται στις πλαγιές των Αγράφων.
Αξιοθέατα
Πάνω από τον οικισμό υπάρχει μια αλπική λιμνούλα (σήμα κατατεθέν της περιοχής), η οποία παγώνει το χειμώνα και με την έλευση της άνοιξης και το λιώσιμο του χιονιού, ξεπαγώνει και γεμίζει νερό και ζωή. Εκεί ξεδιψούν όλα τα ζώα που βρίσκονται σε αυτά τα υψόμετρα, όπου το καλοκαίρι όλες οι πηγές στερεύουν. Από τα μέσα του καλοκαιριού που η στάθμη της λιμνούλας (μπάρας) πέφτει και το νερό είναι πλέον στάσιμο, αρχίζει να θολώνει.
Τα Καμάρια είναι ο πιο κοντινός σταθμός για να επισκευτεί κάποιος την περιβόητη Νιάλα των Αγράφων και το μνημείο Συμφιλίωσης των Ανταρτών με το Στρατό το 1947, σε υψόμετρο 1750 μέτρων και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων. Διανύοντας έναν ανηφορικό χωμάτινο δρόμο, με βόρεια κετεύθυνση από τα Καμάρια, φτάνετε στην καρδιά της Νιάλας. Εκεί η θέα προς τις πανύψηλες κορυφές των Αγράφων τριγύρω είναι εκπληκτική. Η προσέγγιση γίνεται μόνο με suv αυτοκίνητο και είναι καλύτερα να αποφεύγετε να προσεγγίσετε το μνημείο με μηχανή, γιατί στο οροπέδιο της Νιάλας υπάρχουν πολλά τσομπανόσκυλα που προστατεύοντας το κοπάδι τους μπορεί να σας επιτεθούν, αν είναι κοντα στο δρόμο.
Μια διαδρομή που αξίζει να διασχίσετε είναι αυτή που ενώνει τα Καμάρια με το χωριό των Αγράφων. Μια διαδρομή που κόβει την ανάσα και τελευταία έχει γίνει πόλος έλξης για πολλούς τολμηρούς που θέλουν να τον διασχίσουν με τα οχηματά τους. Βέβαια θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τους ντόπιους και να κοιτάζετε τις καιρικές συνθήκες πριν τολμήσετε κάτι τέτοιο.
Στο παρακάτω βίντεο δείτε το πανέμορφο ορεινό χωριό των Αγράφων: