Συντάκτης: Μάκης Θεοδώρου
18/01/2024
Το κάμπινγκ Τοπολιάνων που βρίσκεται δίπλα στο φιόρδ του Αχελώου, ήταν ιδέα του Θωμά Νταβαρίνου, που το 2023 ανέβηκε στην κορυφή των Ιμαλαίων Νταουλαγκίρι, το οποίο βρίσκεται στα 8167 μέτρα, όντας ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε όχι μόνο να ανέβει το βουνό, αλλά και να το κατεβεί. Αναδείχτηκε από τον ίδιο και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2022. Ο Θωμάς Νταβαρίνος που κατάγεται από τα Τοπόλιανα Ευρυτανίας, είναι ιδρυτής του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων και έχει ως μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ώστε να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν αυτά τα υπέροχα τοπία και να δώσουν τουριστική πνοή στην περιοχή, η οποία απαξιώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι νέοι την εγκαταλείπουν.
ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Ο Θωμάς Νταβαρίνος ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια την διαμόρφωση και κατασκευή του αναρριχητικού πεδίου Εύρυτος, καθώς και του αναρριχητικού πεδίου στο φαράγγι του Μπουζουνίκου, με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον χωρίς να το αλλοιώσει, φτιάχνοντας περισσότερες από 100 αναρριχητικές διαδρομές. Το 2022 οργανώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ αναρρίχησης που έλαβε χώρα στην περιοχή των Αγράφων και το 2023 το δεύτερο Φεστιβάλ σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Σε όλη αυτή την προσπάθεια βοήθησαν τόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ο Δήμος Αγράφων, όσο και τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου. Πλήθος κόσμου έδειξε ενδιαφέρον και αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια με ιδιαίτερη ευαισθησία.
Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τα Αναρριχητικά Πεδία:
Η σκέψη του Αγραφιώτη Θωμά Νταβαρίνου ήταν, ότι όλα αυτά θα έπρεπε να πλαισιωθούν από ένα κάμπινγκ, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται οι επισκέπτες έξω στο φυσικό περιβάλλον που τόσο αγαπούν, αλλά και να είναι κοντά στα αναρριχητικά πεδία, στα φαράγγια, στα ποτάμια και στα πεζοπορικά μονοπάτια.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ
Ο χώρος που βρήκε δεν είναι τυχαίος. Βρίσκεται κοντά σε κεντρικό δρόμο που ενώνει τα Τοπόλιανα με τη Βαλαώρα. Πολύ κοντά σε αυτό είναι ο Εύρυτος, το φαράγγι του Μπουζουνίκου, και ο Γρανιτσιώτης ποταμός που καταλήγει στον Αχελώο και τη λίμνη κρεμαστών. Επίσης, από εκεί ξεκινούν πολλά πεζοπορικά μονοπάτια, το σημαντικότερο αυτών είναι του Αχελώου που ξεκινά από τον Εύρυτο και καταλήγει στον Αχελώο ποταμό 11 χιλιομέτρων περίπου. Στο χώρο που επιλέχτηκε να κατασκευαστεί, βρίσκεται το σπάνιο και αιωνόβιο είδος πουρναριού που ξεπερνά τα δέκα μέτρα ύψος. Ο χώρος είναι τεραστίων διαστάσεων και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 150 σκηνές. Διαθέτει παροχή νερού, ντουζιέρες, αποδυτήρια και τουαλέτες. Αξίζει να τονιστεί ότι σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του κάμπινγκ είχε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Δήμος Αγράφων με τον αεικίνητο Δήμαρχο Αλέξη Καρδαμπίκη, όπου διέθεσαν τους απαραίτητους πόρους, αλλά και το εργατικό δυναμικό ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος και να παρθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για τους επισκέπτες.
Αυτό που κάνει το κάμπινγκ να είναι ξεχωριστό, πέραν από την σπάνια ομορφιά του τοπίου, είναι και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν . Στο σημείο όπου βρίσκεται έχει αρκετή υγρασία, εξαιτίας της τοποθεσίας του και τις πρωινές ώρες το τοπίο είναι ομιχλώδες, κυρίως μετά από βροχή. Οι εικόνες με την ομίχλη να απλώνεται πάνω από το κάμπινγκ είναι μαγικές!
Μπορείτε να το διαπιστώσετε στις παρακάτω φωτογραφίες!
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο όμορφο είναι το Camping και το ιδανικό σημείο που βρίσκεται!